Logeren op de boerderij

in de Vlaamse Ardennen

in een luxueus kader

Een beetje geschiedenis

Begin de jaren '90, na de geboorte van onze 2 schatten van kinderen(Pieter en Mieke), besloten Guido, dierenarts en ikzelf Regina, diëtiste,  de boerderij van Guido's ouders verder te zetten. Het bedrijf was gevestigd in de Kulvestraat in Idegem maar had er weinig toekomstperspectief. Na lang wikken en wegen en veel tegenwind zijn we in 1997 gestart met het bouwen van een volledig nieuwe vestiging, dit op de "Ighemkouter" (Heirweg, Idegem) op een boogscheut van de Valeriushoeve. Wat begon als een hobby voor Guido, is jaar na jaar uitgegroeid tot een volwaardig melkveebedrijf van Oost-Vlaamse en roodbonte koeien.

In 2001 stopte onze dichtste buur, boer Valère (vandaar de naam <<Valeriushoeve>>) met zijn landbouwbedrijf . Door de noodzaak aan meer weiden en akkers, werd de oude vierkantshoeve, met zijn landbouwareaal door ons  aangekocht. De stallen werden vlug bevolkt door enkele witblauwe donorkoeien, waaruit volop embryo's gewonnen werden om zo snel een mooie veestapel dikbillen te bekomen!

Wat we met het woongedeelte van de vierkantshoeve zouden doen, was toen nog een groot raadsel . De toekomst zou wel raad brengen!

Guido, als dierenarts, kwam in contact met verschillende verbredingsvormen binnen de landbouw.
Al snel kwam bij ons dan ook het idee om binnen de vierkantshoeve een project uit te werken.
Kort na de overname werd de gehele dakstructuur vernieuwd en werden er plannen gemaakt om te starten met de renovatie van het woongedeelte. Er was geen haast bij, een decennium lang werd er  veel geklust in de vierkantshoeve, om alles tot een mooi geheel te maken.

In 2009 overwogen we om op het bedrijf op de Heirweg sterk te moderniseren, dit aangezien de veestapel snel groeide. Zo kwam er een nieuwe stal met melk- en mestrobot, een voedermengwagen, enz... Momenteel melken we ongeveer 65-70 koeien( zwartbonte-, roodbonte- en nog een tiental Oost-Vlaamse runderen)!
De veestapel, van klein tot groot, telt nu zo'n 200 dieren.

Ook op de Valeriushoeve kwamen we in de fase van inrichting, afwerking, kleuren, enzovoort...

Helaas werden onze toekomstplannen in 2011 geheel overhoop gehaald. Dit door de ziekte en het overlijden van Guido in november 2011, hierbij verloren we onze liefste papa, een schat van een echtgenoot , een graaggeziene dierenarts en de grootste kostwinner in huis.

Guido's wens voor ons was om niet bij de pakken te blijven zitten,...
De werken aan de vierkantshoeve kwamen zo in een stroomversnelling terecht en nu, lente en zomer 2013, wordt er officieel gestart met de vakantiewoningen!

Hij zal er zeker fier op zijn!

De vele foto's die je aantreft op de 'Valeriushoeve', laten ons de goeie herinneringen aan Guido warm houden, zo hebben we het gevoel dat hij over onze schouder meekijkt.

 

 

Share